Design a site like this with WordPress.com
Aloitus

Millainen on hyvä salasana?

Hyvän salasanan merkitys korostuu sitä mukaa enemmän ja enemmän kun uutisista saa lukea tietomurroista milloin missäkin. Tässä postauksessa on muutama vinkki ja ohje mitä asioita kannattaa ottaa huomioon salasanan luomisessa.

Salasanan pituus

Aiemmin salasanan pituudeksi suositeltiin vähintään 8 merkkiä, mutta nykyään asiantuntijat suosittelevat 12 tai jopa 16 merkin pituisia salasanoja riippuen siitä sisältääkö salasana erikoismerkkejä vai vain pienellä kirjoitettuja kirjaimia. Luonnollisesti pidempää salasanaa on vaikeampi arvata ja sen murtamiseen menee enemmän aikaa. Suomen kielessä on myös hyvä mahdollisuus taivuttaa sanoja niin että salasanan murtamisesta tulee entistä vaikeampaa.

Onko salasanan merkeillä väliä?

Salasanan merkeillä on todellakin väliä, sillä kun siinä on isojen ja pienien kirjaimien lisäksi erikoismerkkejä ja numeroita sen murtaminen vaikeutuu entisestään ja salasanan ei tällöin tarvitse olla niin pitkä.

Miten muistaa salasanat

Muistamista tietysti vaikeuttaa se ettei samaa salasanaa tulisi käyttää useissa eri paikoissa. Jos salasanoja on iso määrä ja muistaminen on ongelma voi apuna käyttää erilaisia salasanasovelluksia, jolloin salasanat ovat yhden salasanan takana turvassa. Muistamisen apuna voi käyttää myös muodostamalla salasanan lauseista tai vaikka loruista tai näiden alkukirjaimista, oleellista on ettei salasana ole helposti arvattavissa tai yhdistettävissä sinuun. Yksi vaihtoehto salasanojen hallintaan on myös pitää ne kotona paperilla tallessa, mutta tällöin on tietenkin varmistuttava siitä etteivät salasanat joudu vääriin käsiin.

Testaa salasanoja

Netistä löytyy paljon erilaisia testejä joilla näet onko ajattelemasi tyylinen salasana turvallinen. Älä siis koskaan testaa käytössä olevaa salasanaa näissä vaan testaa samantyylisellä.

Esimerkiksi Ylen salasanakoneessa voi kätevästi testata kuinka kauan salasanan murtamiseen menisi rikollisilla tai tietokoneella. Testasin tätä itse ja tulokseksi sain salasanan olevan tietokoneelle hyvin vaikeasti arvattava ja rikollisilla siinä menisi salasanakoneen mukaan joitakin satoja vuosia. Kyseinen salasana sisälsi isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita. Itse olen todennut parhaimmaksi vaihtaa salasanat sopivin väliajoin ja tarvittaessa (esim. some) käytän kaksinkertaista varmennusta.

Hyvä salasana suojaa tietojasi

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: